Mostrar Menú

La descoberta d'una placa als Carlins dona el tret de sortida al projecte sobre els teatres i cinemes de Manresa impulsat pel Galliner amb motiu de la Llum

L’Associació Cultural el Galliner és l'entitat administradora de la Festa de la Llum 2021. S’han previst un total de 16 plaques en edificis de Manresa que acullen o havien acollit teatre o cinema. El projecte es completa amb audioguies que permeten fer un repàs a la història de la ciutat, amb l’edició d’un opuscle, amb l’obertura d’una web —que recull més de 800 fotografies, cartells, programes i testimonis— i amb les xerrades que aquest cap de setmana de la Llum es faran a l’Espai Plana de l’Om.

La descoberta d'una placa als Carlins dona el tret de sortida al projecte sobre els teatres i cinemes de Manresa impulsat pel Galliner amb motiu de la Llum

L’exterior del Teatre dels Carlins ha acollit aquest dijous al migdia un dels primers actes de la Festa de la Llum 2021, després que aquest mateix matí s’hagi celebrat al Saló de Sessions de l’Ajuntament el Pregó Infantil. Es tracta de la descoberta d’una placa que explica la història de l’emblemàtic teatre manresà, que va obrir portes a principis del segle XX. La iniciativa forma part del projecte ‘Teatres i cinemes de Manresa’, la proposta estrella que l’Associació Cultural El Galliner ha ideat com a entitat administradora de la Festa de la Llum d’enguany. L’acte ha comptat amb la presència de l’alcalde de Manresa, Marc Aloy i Guàrdia; del coordinador del Galliner, Morros i Torner; de la regidora de Cultura i Festes, Anna Crespo Obiols; de la representant del Galliner, Àngels Serentil i Aubets; del representant de la Fundació Cultura i Teatre, Josep M. Soler i Bonet, i del representant de l’Associació Misteriosa Llum, Antoni Erro.

 

El projecte ‘Teatres i cinemes de Manresa’ consta de diferents activitats. Per una banda, la identificació, mitjançant les plaques, de 16 edificis de Manresa que havien acollit o encara acullen teatre o cinema (vegeu el detall en l’annex de sota). Les plaques van acompanyades d’una breu explicació de cada espai, una imatge i un codi QR, a través del qual totes les persones que ho vulguin podran escoltar, des de qualsevol dispositiu mòbil, una audioguia on s’explica la trajectòria de cada cinema o teatre, narrades per grans veus escèniques, com ara Sílvia Bel, Jordi Bosch, Pep Cruz o Emma Vilarasau, entre altres. El projecte es completa amb l’edició d’un opuscle, amb les xerrades que aquest cap de setmana de la Llum es faran a l’Espai Plana de l’Om (vegeu programa complet en aquest enllaç) i amb l’aportació a la web memòria.cat —portal de referència en matèria de memòria històrica— de més de 800 fotografies, cartells, programes i testimonis sobre els teatres i cinemes de Manresa, una informació que també es pot trobar a la web que s’ha creat per a l’ocasió teatresicinemesdemanresa.cat.

 

Durant l’acte, Joan Morros ha subratllat que les audioguies s’han pogut elaborar “amb la complicitat d’una setzena d’actrius i actors i amb la col·laboració de destacades veus manresanes”. També ha agraït la col·laboració ciutadana i d’institucions, que ha permès recollir la documentació que es pot trobar a les webs: “ha suposat molta feina, però l’hem fet amb moltes ganes i il·lusió”. El representant del Galliner també ha aprofitat la trobada per presentar l’opuscle ‘Teatres i cinemes de Manresa’, que resumeix en un llibret la història dels 16 edificis que s’han identificat “amb la voluntat de recollir una part del projecte que s’ha dut a terme per recopilar informació dels prop de 100 teatres i cinemes que hi ha hagut a Manresa des de mitjans del segle XIX  i fins a finals del XX”. L’opuscle es podrà trobar en llocs com el teatre del Kursaal o l’Oficina de Turisme de Manresa (també es pot localitzar a la web teatresicinemesdemanresa.cat).

 

Finalment, Morros ha convidat la ciutadania a assistir a les xerrades que es duran a terme aquest dijous mateix i també dissabte i dilluns a l’Espai Plana de l’Om, i que aniran a càrrec de l’historiador Francesc Comas. Les sessions “permetran conèixer virtualment tots els teatres i cinemes que l’entitat està documentant”. També ha indicat que la idea inicial de l’entitat era la de poder realitzar visites ciutadanes, però que davant la pandèmia havien hagut de reconduir la proposta. Malgrat tot, ha avançat que, quan la situació sanitària ho permeti, l’entitat reprogramarà aquestes rutes.

 

Per la seva banda, l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, ha valorat positivament que la proposta que el Galliner fa per la Llum sigui un projecte que pugui perdurar a la ciutat, més enllà de la festa, un projecte que, ha dit, “valoritza la memòria històrica, social i cultural dels teatres i cinemes de la ciutat”. També ha subratllat que aquestes plaques se sumen a les que la ciutat ja té per difondre el seu patrimoni. Finalment, ha agraït l’esforç i dedicació de totes les persones que han fet possible “aquest projecte de memòria”.

 

La Festa de la Llum 2021 se celebrarà del 13 al 29 de febrer en un nou format adaptat a la pandèmia. Podeu veure el programa complet, amb més propostes, en aquest enllaç.

 

 

*Detall dels llocs on s’han posat les plaques i les persones que han fet les audioguies


1. Cinematògraf Principal (1903-1923)

Passeig de Pere III, 12

Audioguia LLOLL BERTRAN

 

2. Teatre Nou (1906-1929)    

Passeig de Pere III, 21

Audioguia PEP CRUZ

 

3. Teatre Kursaal (1927)

Passeig de Pere III, 35

Audioguia SÍLVIA BEL

 

4. Cinema Cataluña (1948-1987)

Passeig de Pere III, 48

Audioguia JORDI BOSCH

 

5. Cinema Olimpia (1927-1984)

Àngels Guimerà, 21

Audioguia EMMA VILARASAU

 

6. Cinema Apolo (1925-1987)

Bonsuccés, 1

Audioguia XEVI SERRANO

 

7. Local del Joc de la Pilota (1870-1960)

Joc de la Pilota, 7

Audioguia JAUME FERRER

 

8. Cinema Goya  (1929-2011)

Sant de Sant Andreu, 7  

Audioguia Mercè Comas

 

9. Sala Loiola (1960-2006)

Plaça de St Ignasi, 14

Audioguia JOAN CROSAS

 

10. Els Carlins (1903)

carrer de la Sabateria, 3 - 5

Audioguia ALICIA PUERTAS

 

11. Cor de Sant Josep (1849)

Na bastardes, 10

Audioguia PILAR GOÑI

 

12. Ateneu Obrer Manresà (1848-1999)

de les Piques, 1

Audioguia MONT PLANS

 

13. Local del Casal Regionalista i de les Congregacions Marianes (1888-1960)

de la Mel, 5

Audioguia JOAN PERA

 

14. Cinema Avenida (1954-1983)

Muralla de Sant Domènec, 5

Audioguia EDUARD FONT